Zašto Salma Hayek ima ista prava kao ja?

Predsjednik Milanović za kojeg bi, što kaže Vedrana Rudan, bilo bolje da ostane hrkati u krevetu do kraja mandata, je ovih dana opet aktualizirao temu tko može prijaviti seksualno zlostavljanje, što uopće jest seksualno zlostavljanje i da li je isto kada se to dogodi Salmi Hayek ili našoj Mari iz pošte?

Veliki je broj onih koji slavodobitno likuju jer Predsjednik glasno izgovorio ono što oni misle.

S druge strane je još veći broj onih koji znaju da nije u pravu, ali ne znaju to argumentirano objasniti, osim što ponavljaju da je zlostavljanje zlostavljanje, neovisno kome se dogodilo i kada.

Ja vas neću daviti pravom, zašto je to pravo jednako, nego ću pokušati dati druge argumente.

Prvo, seksualno zlostavljanje je specifična vrsta zlostavljanja jer čitav niz istraživanja pokazuje kako samo 10 % zločina te vrste bude prijavljeno!

Dakle, 90 % žrtava se odlučuje šutjeti o tome što je preživjelo pred pravnom državo i njezinim institucijama, pred obiteljima i svoje ožiljke pokazuju samo u anonimiziranim znanstvenim istraživanjima na tu temu.

Druga važna karakteristika seksualnog nasilja su sami počinitelj. Počinitelji tih djela su osobe koje imaju najveću stopu recidiva od cca 90 % i jedan seksualni prijestupnik za svog života napadne desetke žrtava. Poznato je da kod pedofila ne samo zatvorska kazna koju odleže nego i batine koje tamo redovito dobivaju od drugih zatvorenika nisu dovoljne da ih odvrate od činjenja takvih dijela, pa često odmah po puštanju opet ponove djelo.

Ako vam već ovo nije dovoljno da svakome od nas bude  u vitalnom interesu da procesuiramo SVAKOG nasilnika koji se prijavi jer ne želimo da naše kćeri, sestre, majke ili druge bliske osobe nalete na takvu osobu, idemo dalje.

Kažete mi da je jedno kad to prijavi neka jadna, anonimna žena, koja nema ni financijskih ni drugih sredstava, da su to žrtve jer se one realno nemaju snage suprotstaviti,  a ne Salma Hayek ili Uma Thurman.

Znate i te Salme Hayek i Ume Thurman su jednom bile NITKO I NIŠTA obične, anonimne žene, bez novca i drugih oblika moći i možda su morale odustajati od borbe za svoja prava jer se nisu imale snage suprotstavit, pa su postale netko i nešto i sad im opet kada idu prijaviti kažu, ali sad si NETKO I NEŠTO, pa nemaš pravo prijaviti.

Zašto jedino kod ove vrste djela razlikujemo da li je žrtva NETKO ili NITKO?

Reći ćete mi, ali Viktorija, ne mislim ja ako je ona bila stvarno silovana, u tom slučaju ima pravo prijaviti, naravno bez obzira na vrijeme, ali ako je ona dobrovoljno pristala na odnos, nije je nitko FIZIČKI prisilio, niti joj prijetio nekim zlom osim gubitkom uloge, ona neće ostati gladna zbog toga ni njezina djeca, ona nije žrtva Viktorija, ona je kurva!

Priznat ću da u tom slučaju, ako osoba nije bila prisiljena, nego je to učinila da bi dobila 23 ulogu u AAA filmu, za drugog Oskara, ulogu koja je osigurava lagodan život i trećem koljenu, to nije moralan čin, ne mogu ih opravdati sa tog stanovišta, ali tim što Salma Hayek nije moralna, nije onaj tko je ucjenjuje ispravan, ni zakonit, on je i dalje NASILNIK  koji želi talentiranoj ženu uskratiti ulogu samo zato što ona ne želi spavati sa njime.

Ako kod drugih kaznenih dijela ne ispitujemo moralnost žrtve i ne sudimo joj s tog stanovišta, zašto to ovdje radimo?

I još važnije pitanje želite li da vaša kćer, sestra, žena ili majka nalete na takvog kretena, odaberu moralno ili nedajbože nemoralno ili želite da takve kreature zauvijek budu uklonjene iz našeg prostora?

Reći ćete mi sada, ali Viktorija ako se to prijavljuje sa tolike vremenske distance i nema dokaza, tu može biti manipulacija.

Može, ali vratimo se na početak priče, ako se zaista radi o seksualnom nasilniku, vrlo brzo će se pojaviti veći broj žrtava koji će ga prijaviti.

Uostalom, prijavljuju se i druga djela sa velike vremenske distance i bez dokaza, pa nitko ne dovodi u pitanje pravo tih žrtava da prijave! Kod niti jednog drugog djela se ne zgražam i ne pitamo joj što ako nema dokaza, joj što ako je prošlo puno vremena.

Zastare postoje i kod drugih dijela, kao i lažne prijave, ali nitko baš nitko ne preispituje pravo žrtava da prijave druga djela.

Prije kraja pogledajmo još iz jedno kuta:

Što mislite što bi bio spreman napraviti vašoj kćeri, sestri, supruzi i/ili majci onaj tko je napao Salmu Hayek ili Umu Thurman pored svega što one jesu, pored svega što on zna da one mogu i znaju?

Kakve bi bile šanse vaše kćeri, sestre, supruge ili majke u susretu sa takvim monstrumom!?

Zaključno, složit ću se s vama da nije isto da li je Salma Hayek žrtva ili naša Mare iz pošte, ali je jednako opasno za nas, svih nas jer onoliko prava koliko imaju najjadniji i najprezreniji među svima nama, toliko imamo svi mi!

P.S. Ne bih se iznenadila kad bi nam jednog dana Sanja Musić Milanović objavila kako godinama trpi fizičko i psihičko zlostavljanje supruga.

Leave a Reply